המחלקה לפילוסופיה

לדעת לחשוב משמע להשפיע על הקיים

מהו חומר? איפה מסתיים הגוף ומתחילה הנפש? איזה הסכמות עומדות בתשתיתן של החברה האנושית והישות המדינית? מוסר, צדק וחוק – האם הם יחסיים או מוחלטים? מהם גבולות הידיעה?

לאורכה של ההיסטוריה האנושית משמשת החשיבה הפילוסופית את האדם כדי לחקור ולהבין את עולמו, את זולתו ואת עצמו. כימיה, פיזיקה וטכנולוגיות חדשות; ביולוגיה, רפואה וביו־אתיקה; מתמטיקה, לוגיקה ובלשנות; סוציולוגיה, קרימינולוגיה ופסיכולוגיה; משפט, פוליטיקה ויחסים בין־לאומיים; אמנות, מוזיקה ואסתטיקה – לפילוסופיה תפקיד מכריע בהתפתחות ובהבנה של כל תחומי הידע ובעיצוב התרבות האנושית. לניחנים ביכולות החשיבה הפילוסופיות פוטנציאל להשפיע על המציאות שלנו היום ועל התקדמותנו אל המחר.

המחלקה לפילוסופיה באוניברסיטת בר־אילן תפגיש אותך עם הסוגיות היסודיות והאקטואליות תמיד של קיומנו, מתוך שימת דגש בבניית היכולות אינטלקטואליות שישמשו אותך בכל עיסוק מקצועי ומחקרי. הבוגרים והבוגרות יוצאים מבין כותלי המחלקה עם יתרון אדיר בשוק העבודה המודרני, יתרון המבוסס במחקרים אמפיריים, ואת היתרון הזה הם ממנפים בתפקידיהם המגוונים באקדמיה, במערכת הרפואה, במשרדי עו"ד ואדריכלות, בזרועות הביטחון ועוד.

גילוי הרעיון הפילוסופי – חוויה מעצבת

במהלך התואר הראשון בפילוסופיה הסטודנטים והסטודנטיות שלנו נחשפים לכל תחומי הליבה של הפילוסופיה ולתולדות המחשבה הפילוסופית המערבית על הוגיה ועל זרמיה השונים. הם מעמיקים בסוגיות המהותיות שהעסיקו וממשיכים להעסיק את תשוקת הדעת האנושית מראשית התרבות האנושית ומתרגלים את השימוש בכלי הניתוח ובחשיבה הביקורתית הפילוסופית.

עם סגל המחלקה לפילוסופיה נמנים חוקרים וחוקרות מהשורה הראשונה, מחקריהם מתפרסמים בכתבי־העת האקדמיים המובילים ומוצגים בכנסים מקצועיים בכל רחבי העולם. בתשומת לב אישית, רותמים חברי וחברות הסגל את ניסיונם הרב להדרכת הסטודנטים והסטודנטיות בקריאה ובמחקר עצמאיים, בהצגת טיעונים מקוריים ובניסוחם בבהירות בכתב ובעל־פה ומעודדים הבעת עמדות שונות ומגוונות וקשובים להן.

תחומי העניין המגוונים של סגל המחלקה מאפשרים לנו להציע קורסים וסמינרים מרתקים, אירועים אקדמיים ומפגשים עם מרצים אורחים ודיונים היורדים לעומקן של שאלות שעל סדר היום, כגון: מוסר בעת מלחמה, פילוסופיה של הזמן, פילוסופיה פמיניסטית, פסיכולוגיה פילוסופית ועוד. עושר זה ניכר גם במרחב המחקרי הנפרש לפני הסטודנטים והסטודנטיות שממשיכים לתואר שני בפילוסופיה ולדוקטורט בפילוסופיה, ובייחוד מתבלטת המחלקה במחקר המתמקד בתחומים: אתיקה וביו־אתיקה, אסתטיקה, תפיסה, פילוסופיה של הזמן, ספקנות, הפילוסופיה של לייבניץ, פילוסופיה גרמנית קלאסית ופילוסופיה של השפה.

להגביה עוף בכל תחומי התעסוקה

מתוך הכרה בערך המוסף והמעשי שיש ללימודי פילוסופיה בכל תחום לימודים אחר שבחרת ללמוד ובכל תחום שבו ברצונך לפתח קריירה, בנינו מערכת שעות ללימודי תואר שני בפילוסופיה המאפשרת גם לעובדים ולעובדות במשרה מלאה ללמוד אצלנו. הלימודים מתקיימים בשעות אחר הצהריים ובימי שישי.

• עו"ד, משפטים ומשפטניות – ישכללו את יכולותיהם המקצועיות: קריאת החוק על המצוי והחסר בו, זיהוי פרצות וכשלים לוגיים בחוק, בכתבי דין ובתקדימים וניסוח מיטבי של טיעונים משפטיים. בדומה לאוניברסיטאות בחו"ל, הקמנו במחלקה גם תוכנית ייחודית לתואר ראשון במשפטים ולתואר שני בפילוסופיה.
  • צוותי רפואה וסיעוד – יוכלו להתמחות בתארים שני ושלישי בביו־אתיקה, תוכנית יחידה מסוגה בארץ, ולמצוא מענה למגוון אתגרים מקצועיים ויום־יומיים: האם אפשר לספק הצדקה למתן טיפול רפואי בניגוד לרצונו של היחיד? כיצד נקבע רגע המוות? אילו עקרונות יוכלו להנחות אותנו בעיצוב מדיניות ציבורית צודקת ולהקצאת משאבים רפואיים במחסור?
  • הייטקיסטים והייטקיסטיות, מדענים ומדעניות – ייטיבו לבחון תהליכי ניסוי ופיתוח ויוכלו להצביע על נקודות החולשה שבהם ועל הדרכים לשפרם.

ההצטרפות לקהילה שלנו תפגיש אותך עם חוקרים וחוקרות, סטודנטים וסטודנטיות שוחרי ידע ויצירתיים ותאפשר לך ליזום מפעלים עצמאיים, כגון קבוצות לימוד וקבוצות דיון וביקורת עמיתים, כתיבת תכנים בפייסבוק, הקמת תוכנית פודקאסט בנושאי אקטואליה ופילוסופיה ולהגות את הרעיון הגדול הבא.

אנו מזמינים אותך לעמוד הפייסבוק שלנו כדי להתרשם ממיזמי המחלקה ומפעילויותיה.