תואר שני בפילוסופיה: היתרון האדיר שלך בשוק העבודה

שלום לך,

אני שמח על התעניינותך בלימודי תואר שני בפילוסופיה כללית באוניברסיטת בר־אילן.

לימודי פילוסופיה מקנים יכולת לזהות כשלים לוגיים, להבין ולהסביר רעיונות מורכבים באופן בהיר, לנתח ולנסח היטב מחלוקות רעיוניות, להבחין בין עיקר לטפל ולזהות את הקשיים ואת החוזקות בעמדות מתחרות. היכולות הללו מקנות יתרון אדיר בשוק העבודה המודרני – יתרון מוכח במחקרים אמפיריים – ולניחנים בהן יש פוטנציאל להשפיע על המציאות היום ועל התקדמותנו אל המחר – בכל תחומי הידע.

בהתאם, לימודי תואר שני בפילוסופיה כללית במחלקה שלנו מתאימים לבוגרי ולבוגרות תואר ראשון בפילוסופיה ובכל תחומי הידע – עו"ד, משפטנים ומשפטניות; מטפלים ומטפלות; הייטקיסטים והייטקיסטיות; בוגרי ובוגרות מדעים מדויקים ומדעי החיים. אנשי ונשות רפואה וסיעוד מוזמנים למסלול התמחות בביו אתיקה, בתוכנית יחידה מסוגה בארץ לתואר שני ולתואר שלישי. הקליקו כאן למידע נוסף על תוכנית התמחות בביואתיקה.

מערכת השעות ללימודי תואר שני בפילוסופיה כללית נבנתה במיוחד כדי לאפשר גם לעובדים ולעובדות במשרה מלאה ללמוד אצלנו, הלימודים מתקיימים בשעות אחר הצהריים ולעיתים בימי שישי.

תואר שני בפילוסופיה כללית נלמד אצלנו בשני מסלולים: תואר שני בפילוסופיה כללית עם תזה (מסלול מחקרי) ותואר שני בפילוסופיה כללית ללא תזה (מסלול עיוני), ולהלן המידע הדרוש לבחירה במסלול המתאים לך.   

תנאי קבלה – תואר שני בפילוסופיה כללית

  • תואר ראשון בפילוסופיה בציון ממוצע 76 ומעלה מאוניברסיטת בר־אילן או מכל מוסד אקדמי מוכר אחר בארץ או בעולם.
  • תואר ראשון בתחום אחר בציון 76 ומעלה מאוניברסיטת בר־אילן או מכל מוסד אקדמי מוכר אחר בארץ או בעולם, בכפוף לקורסי השלמה. היקף ההשלמות נקבע בהתאם לגיליונות הציונים של המועמד.

רשימת קורסי ההשלמה לסטודנטים שיתחילו את לימודיהם החל משנת תשפ"ה, בהיקף 9 שעות שנתיות:

  1. 31105  לוגיקה  (2 ש״ש)
  2. 31202  תולדות הפילוסופיה החדשה (2 ש״ש)
  3. 31122  יסודות מחשבת המערב (2 ש״ש)
  4. 31487 מבוא לפילוסופיה של המוסר (2 ש"ש) או 31208 מבוא לתורת ההכרה (2 ש"ש)
  5. קורס בחירה (1 ש"ש)

 

רשימת קורסי ההשלמה תשפ"ד ומטה: בהיקף 12 שעות שנתיות (ש"ש), 6 קורסים שנתיים*:

  1. 31105  לוגיקה  (2 ש״ש)
  2. 31202  תולדות הפילוסופיה החדשה (2 ש״ש)
  3. 31122  יסודות מחשבת המערב (2 ש״ש)
  4. 31101 מבוא לפילוסופיה (1 ש״ש)
  5. קורס בהדרכה אישית (2 ש״ש)
  6. קורסי בחירה (3 ש״ש)

      * אפשרות להכרה בקורסים רלוונטיים מהתואר הראשון או התואר השני באישור ראש המחלקה.

     * ממוצע נדרש בסיום ההשלמות 76 ומעלה

 

דרישות כלליות – תואר שני בפילוסופיה כללית

  • ידיעת שפות: בקיאות באנגלית ברמת תואר שני, בהתאם להנחיות היחידה לאנגלית כשפה זרה; המנחה רשאי לקבוע שהסטודנט נדרש ללמוד שפה זרה נוספת אם נושא המחקר מצריך זאת.
  • דרישות כלליות של אוניברסיטת בר־אילן ללימודי תואר שני אפשר למצוא בקישור שלהלן: תקנון האוניברסיטה לתואר שני.

להרשמה ללימודי תואר שני בפילוסופיה כללית ולמידע נוסף אנו מזמינים אותך לפנות אלינו באמצעות בעמוד צור קשר או בטלפון: 03-5318256

תואר שני בפילוסופיה כללית– לתרגל חשיבה אנליטית מסדר גבוה

לימודי תואר שני בפילוסופיה כללית מאפשרים לבוגרי ולבוגרות תואר ראשון בפילוסופיה להעמיק בסוגיות וברעיונות פילוסופיים המעניינים אותם במיוחד ולהמשיך להכשרה מתקדמת בפילוסופיה: פיתוח מיומנות בקריאה ביקורתית של טקסטים פילוסופיים והתנסות מעשית אינטנסיבית במחקר ובכתיבה פילוסופיים עצמאיים.

סטודנטים וסטודנטיות לתואר שני בפילוסופיה כללית שמגיעים מתחומי ידע אחרים ירחיבו את ידיעותיהם בתולדות המחשבה הפילוסופית המערבית על הוגיה ועל זרמיה השונים וירכשו היכרות טובה עם הסוגיות המהותיות שהעסיקו את מיטב המוחות מראשית התרבות האנושית: חופש הרצון; גוף ונפש; גבולות הידיעה; היחס בין השפה, התודעה והעולם; אבני הבניין של המציאות; קונפליקטים מוסריים; ועוד. הם ירכשו את כלי הניתוח והחשיבה הפילוסופיים, שפותחו במהלך אלפיים שנות הגות מערבית, ועל בסיס איתן זה יוכלו להעמיק בחקר הנגזרות הפילוסופיות על פי תחומי עניין ולהתנסות במחקר ובכתיבה עצמאיים.

תואר שני בפילוסופיה כללית עם תזה – המסלול המחקרי

מסלולי הלימודים המחקריים לתואר שני בפילוסופיה כללית מתאימים גם למעוניינים ולמעוניינות להמשיך ללימודי תואר שלישי - דוקטורט בפילוסופיה. כתיבת עבודת התזה היא תנאי הכרחי לכך והיא הזדמנות ליישם את הידע ואת היכולות המחקריות שצברת ולבטא את עמדה מקורית בנושא שבו בחרת לעסוק.

חברי וחברות הסגל שלנו, חוקרים וחוקרות ששמם הולך לפניהם בארץ ובעולם, רותמים את ניסיונם ואת יכולותיהם ומדריכים את הסטודנטים והסטודנטיות לאורך כל תהליך כתיבת התזה. ההנחיה והעבודה האישית עם מנחה התזה תאפשר לך לפתח מיומנויות מחקר עצמאיות, לגבש חשיבה תאורטית ואנליטית ולשכלל את יכולות הביטוי והכתיבה האקדמית שלך.   

תחומי המומחיות המגוונים של סגל המחלקה מאפשרים בחירה בהתמחות שמעניינת אותך וההתמקדות בכתיבת תזה בנושא שמעסיק אותך וקרוב ללבך – אלו יסייעו לך להשלים את התואר בהצלחה, ולא פחות חשוב – ליהנות מן הדרך.

תוכנית הלימודים לתואר שני בפילוסופיה כללית עם תזה – המסלול המחקרי (18 ש"ש)

  1. קורסי בחירה*
  2. 31232 קורס חובה פילוסופיה של המאות 19–20
  3. שתי הדרכות אישיות
  4. שני סמינריונים**
  5. 31590 קורס שיטות מחקר
  6. השתתפות חובה בסמינריון מחלקתי (קולוקוויום)
  7. כתיבת עבודת גמר
  8. תזה ובחינת גמר – תתבסס על עבודת הגמר ועל הביבליוגרפיה ששימשה לעבודת המחקר

* אפשר ללמוד עד 2 ש"ש במחלקה אחרת, באישור ראש המחלקה.

**לסטודנטים ולסטודנטיות שאינם בוגרי תואר ראשון בפילוסופיה מומלץ לכתוב עבודה סמינריונית בשנה ב'.

תואר שני בפילוסופיה כללית ללא תזה – המסלול העיוני

מסלול הלימודים לתואר שני בפילוסופיה ללא תזה מאפשר גם לאנשים עסוקים מאוד ולאלה שאינם מעוניינים לכתוב עבודת מחקר גדולה להמשיך ולהרחיב את אופקיהם, לשכלל את החשיבה ואת הכתיבה האקדמיות והמחקריות וליהנות מהיתרונות הטמונים בלימודי תואר שני בפילוסופיה משווה ומתרומתם להתפתחות האישית והמקצועית.

תוכנית הלימודים לתואר שני בפילוסופיה כללית ללא תזה – המסלול העיוני (22 ש"ש)

  1.  קורסי בחירה*
  2. 31232 קורס חובה פילוסופיה של המאות 19–20
  3. שתי הדרכות אישיות
  4. 3 סמינריונים**
  5. השתתפות חובה בסמינריון מחלקתי (קולוקוויום)
  6. בחינת גמר - על פי תוכנית אישית

*אפשר ללמוד עד 2 ש"ש במחלקה אחרת, באישור ראש המחלקה.

**לסטודנטים ולסטודנטיות שאינם בוגרי תואר ראשון בפילוסופיה מומלץ לכתוב עבודה סמינריונית בשנה ב'.

התמחות בביואתיקה - תוכנית ייחודית לתואר שני בפילוסופיה כללית ולתואר שלישי בפילוסופיה כללית, רק באוניברסיטת בר-אילן

העוסקות והעוסקים במקצועות הרפואה והסיעוד מעורבים בכל יום בהכרעות מוסריות לא פשוטות ומתמודדים עם אתגרים מורכבים:

מהם גבולות כיבוד רצונו של היחיד במהלך הטיפול הרפואי? האם אפשר לספק הצדקה למתן טיפול רפואי בניגוד לרצונו של היחיד? האם ראוי לאפשר לזוגתו או להוריו של אדם שנפטר לעשות שימוש בזרעו לשם הבאת ילד לעולם? כיצד נקבע רגע המוות וכיצד קביעה זו משפיעה על היצע האיברים המיועדים להשתלה? אילו עקרונות יוכלו להנחות אותנו בעיצוב מדיניות ציבורית צודקת ולהקצאת משאבים רפואיים במחסור?

העיסוק השיטתי בסוגיות אלו התכנס בעשרות השנים האחרונות תחת הכותרת: ביו־אתיקה.

תואר שני בפילוסופיה כללית בהתמחות בביואתיקה (עם או ללא עבודת תזה) מתמקד בתאוריות מרכזיות בפילוסופיה של המוסר ובבחינה ביקורתית שלהן ושל דרכי יישומן בסוגיות מרכזיות בתחום. נלמדים היבטים ייחודיים של תחום זה בישראל, מתוך דיון ביקורתי משווה מול ההשקפות והמתודות הנהוגות במדינות אחרות, והלומדים והלומדות נפגשים עם מומחים מתחומי הרפואה והסיעוד, עם משפטנים ועם קובעי מדיניות.

מידע נוסף – בקישור זה או במזכירות המחלקה.

המרצים והמרצות במחלקה, חוקרים מובילים המצטיינים בהוראה וביחס אישי, הם רותמים את ניסיונם הרב להדרכת הסטודנטים והסטודנטיות בקריאה עצמאית ובהתנסות בכתיבת חיבורים פילוסופיים, הם מעודדים הבעת עמדות שונות ומגוונות וקשובים להן. תואר שני בפילוסופיה נלמד בהרצאות ובסמינרים, בתרגילים ובדיונים, באירועים אקדמיים, כגון כנסים ומפגשים עם מרצים אורחים מרחבי העולם.

ההצטרפות לקהילה שלנו תפגיש אותך עם חוקרים וחוקרות, סטודנטים וסטודנטיות שוחרי ידע ויצירתיים ותאפשר לך ליזום מפעלים עצמאיים, כגון קבוצות לימוד וקבוצות דיון וביקורת עמיתים, כתיבת תכנים בפייסבוק, הקמת תוכנית פודקאסט בנושאי אקטואליה ופילוסופיה וכל חידוש אחר שיעלה בדעתך.

כל המוסמכים והמוסמכות יוצאים מבין כותלי המחלקה שלנו עם ראיית עולם מורכבת, המבוססת על פרספקטיבה רחבה ועל זוויות מבט שונות.

אני מאחל לך הצלחה בכל מסלול ללימודי תואר שני בפילוסופיה כללית העונה על הציפיות שלך ועל התוכניות שלך לעתיד ומזמין אותך לפנות אלינו בכל שאלה בטלפון: 03-5318256 או במייל: Philosophy.Dept@biu.ac.il.

להתראות ובהצלחה,

פרופ' פיני איפרגן  

ראש המחלקה לפילוסופיה

להרשמה ללימודי תואר שני בפילוסופיה כללית ולמידע נוסף אנו מזמינים אותך לפנות אלינו באמצעות בעמוד צור קשר או בטלפון: 03-5318256

 

 


 [חM1]קישור למידע שמופיע בהמשך