לימודי פילוסופיה - מה עושים עם תואר בפילוסופיה: איך תסבירו לאחרים מדוע החלטתם ללמוד תואר ראשון בפילוסופיה?
אז לכם ברור לגמרי למה כדאי לבחור במסלול של לימודי פילוסופיה. אבל לאלה שסביבכם הרבה פחות. והם שואלים שאלות כמו "מה עושים עם תואר בפילוסופיה?"... ואתם נאלצים לנסח תשובות...
בניגוד למי שלומד רפואה או הנדסה, סטודנטים הלומדים תואר בפילוסופיה מוצאים את עצמם לא אחת נאלצים להסביר למה בחרו ללמוד פילוסופיה ומדוע הם בכלל עושים תואר ראשון בפילוסופיה. וגם לתקן הרבה מאד דעות מוטעות - הן בנוגע למה זה בכלל פילוסופיה, והן לגבי הנתונים העובדתיים לגבי בוגרי לימודי פילוסופיה. מי לא שמע שאלות כגון:
״את לומדת פילוסופיה? גם דוד שלי פסיכולוג״
״שמע גם אני מאד אוהב פילוסופיה, קראתי עכשיו את ׳הכוח טמון בתוכך׳ ואת ׳הסוד׳ - אתם לומדים את זה?״
״אז הנה הפילוסופיה שלי לאיך להשיג דילים מעולים משירות לקוחות״
״את לומדת פילוסופיה? את יכולה לקרוא את המחשבות שלי?״
״כל אחד יכול להתפלסף״
״מי שבוחר במסלול של לימודי פילוסופיה דן את עצמו לאבטלה״
וכו׳ וכו׳.
האדם הממוצע ברחוב לא מודע לעובדות פשוטות כמו למשל:
* עד כמה קרובה הלוגיקה - אחד הכלים המרכזיים של הפילוסוף - למתמטיקה ולמדעי המחשב
* מידת ההשפעה של הפילוסופיה לאורך ההיסטוריה על עיצוב החברה והתרבות האנושית (ניתן בכלל לדמיין את התפתחות המדע המודרני ללא הפילוסופים האמפיריציסטים? או את העיגון של זכויות האדם בחוק ללא הגותם של הגל ומיל?)
* כמות ואיכות הסופרים, שופטים, בימאים, פוליטיקאים וראשי מדינות, אקטיביסטים, תסריטאים, ומנכ״לים של חברות עסקיות - מצליחים וידועים שהם בוגרי תואר בפילוסופיה.
* העובדה שנתוני הקבלה של סטודנטים לפילוסופיה הם בפועל מהגבוהים ביותר באוניברסיטה, למרות שהדרישות אינן גבוהות כלל (אנשים לא חכמים פשוט מתקשים להתמודד עם האתגרים של לימודי פילוסופיה).
* המשרות שמאיישים בוגרי לימודי פילוסופיה בסופו של דבר, ומידת ההכנסה שלהם ביחס לממוצע במשק.
אך לא משנה עד כמה ברור לכם שמה שאתם עושים הוא מרתק וחשוב, ובחשבון אחרון גם מאד משתלם, עדיין אתם צריכים לספק תשובות לשאלות הסובבים אתכם שיניחו את דעתם (ושיניחו לכם..).
לקבלת מידע על אודות לימודי פילוסופיה או להרשמה ללימודי תואר בפילוסופיה במחלקה לפילוסופיה בבר-אילן צרו קשר דרך עמוד צור קשר או בטלפון: 03-5318256
אז כדי לעזור לכם קצת לענות על שאלות בנושא לימודי פילוסופיה, דגמנו עבורכם כמה מקורות אינפורמטיביים:
* בראש ובראשונה דף הקישורים העשיר הזה, ,למבחר כתבות המעידות על היתרונות הפרקטיים הרבים של לימודי פילוסופיה. הנתונים הסטטיסטיים מתייחסים למצב בארה״ב, אולם המצב בארץ כנראה לא מאד שונה, אם כי לא מצאנו נתונים מדויקים.
כך למשל, תמצאו ברשימת הקישורים:
- כתבה מרתקת על איש העסקים והיזם היהודי האמריקני מארק קיובן שמצוטט כבר בראש הכתבה כטוען ש: "לימודי פילוסופיה עתידים להיות שווים יותר מלימודי מדעי המחשב בעתיד הקרוב".
- בקישור אחר תוכלו לשמוע הרצאה נהדרת על הערך של לימודי פילוסופיה מאת הפילוסוף, הסופר והלוגיקן, ברטראנד ראסל.
- בקישור אחר, ממתין לו מאמר שמראה כי שיעור בוגרי תארים בתחומים שונים המוצאים עבודה לאחר חצי שנה מסיום לימודיהם האקדמיים עלה ב-9% בשנים 2002-2003 ובשנים 2005-2006, בעוד ששיעורם של בוגרי תואר בפילוסופיה בשנים אלו עלה ב-13%.
* מאמר מפרי עטו של עורך כתב העת Think, שמונה את היתרונות הגדולים שבלימודי פילוסופיה. בין היתר מונה המחבר את היתרונות הבאים: לימודי פילוסופיה מציידים את הסטודנטים במיומנויות הניתנות להעברה (לכל תחום) שמעסיקים מעריכים, תוכניות תואר בפילוסופיה מייצרות כמה מבוגרי האוניברסיטאות האינטליגנטים ביותר ויתרון נוסף לבוחרים במסלול לימודי פילוסופיה על פי המחבר הוא שניתן לעשות כל מה שרוצים עם תואר בפילוסופיה.
* מאמר ב-Ynet על שיאני פסיכומטרי שבוחרים פילוסופיה (עם ציון 780..), ומדעי הרוח בכלל. במאמר תוכלו להכיר למשל את איתמר אבנרי, שקיבל 724 בפסיכומטרי והחליט לבחור בלימודי תואר ראשון בפילוסופיה...
וספציפית בענייני קריירה עבור בוגרי לימודי פילוסופיה:
* מאמר מהעיתון Atlantic שכותרתו: ׳האם פילוסופיה היא המקצוע הכי פרקטי?, המספר בין היתר כי בתחילת העשור השני של שנות ה-2000 חלה עליה של 74% בסטודנטים הלומדים תואר שני בפילוסופיה באוניברסיטת ברקלי שבקליפורניה, ומסביר מדוע לבוגרי תואר ראשון בפילוסופיה כמו גם לבוגרי תארים מתקדמים בפילוסופיה יש מקצוע פרקטי ביד מיד עם סיום לימודיהם.
* ומשהו מהעיתונות המקומית: מאמר מדה מארקר, הסוקר את פועלו של אחד האנשים העשירים ביותר בעולם, הבעלים של מותג האופנה "זארה", שמפציר בקוראים לא לעשות תואר ראשון במקצוע ספציפי כמו ראיית חשבון או עריכת דין, אלא קורא ללמוד תואר כללי כמו תואר בפילוסופיה, כפי שהוא עצמו למד באחד משלושת תאריו האקדמים...
בהצלחה, ותהיו חזקים :)