אחראי אתר המחלקה ומדיה חברתית

ד"ר נעם הופר

דוא"ל
noam.hoffer@biu.ac.il
משרד
בנין 1002, חדר 205
תחומי עניין

קאנט, פילוסופיה של העת החדשה, 

היסטוריה של הפילוסופיה, פילוסופיה של הדת

שעות קבלה
בתיאום מראש
    קורות חיים

    ד"ר נעם הופר הצטרף למחלקה לפילוסופיה בשנת 2020 ומתמחה בתחום הפילוסופיה של העת החדשה (המאות ה־17–18), בעיקר בפילוסופיה של עמנואל קאנט. עוד עוסק ד"ר הופר במחקר ובהוראה בתחומים אתיקה, אסתטיקה, מטפיזיקה, פילוסופיה פוליטית, פילוסופיה של הדת.

     

    ד"ר נעם הופר השלים תארים ראשון ושני בפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב, עבודת התזה נשאה את הכתרת: "על המעניין, היבטים באסתטיקה". את התואר השלישי בפילוסופיה הוא השלים באוניברסיטת אינדיאנה, ארה"ב. את עבודת הדוקטורט, שכותרתה “Kant’s Theoretical Conception of God”, כתב בהנחייתו של פרופ' אלן ווד (Allen Wood).

    ד"ר הופר ערך התמחות פוסט־דוקטורט באוניברסיטת בר־אילן (2017–2019) במלגת הקרן הלאומית למדע (ISF) בהנחייתו של פרופ' אוהד נחתומי. התמחות פוסט־דוקטורט נוספת ערך באוניברסיטת בן־גוריון (2019–2020). כמו כן, שימש מרצה במכללת לוינסקי לחינוך (2019–2020) והיום, לצד הוראה ומחקר באוניברסיטת בר־אילן, ד"ר הופר משמש גזבר אגודת הפילוסופיה הישראלית החדשה.

    לפני שפנה לקריירה אקדמית, ד"ר הופר פיתח קריירה בהייטק – כמהנדס תוכנה, מנהל צוות ויועץ מערכות מידע, IT (1998–2009).

    מחקר

    תחום המחקר וההוראה שלי הוא פילוסופיה של העת החדשה, המאות ה־17–18, ובעיקר הפילוסופיה של עמנואל קאנט בתחומי המטפיזיקה, פילוסופיה של הדת, אתיקה, אסתטיקה ופילוסופיה פוליטית. מה שמשך אותי במיוחד למחשבתו של קאנט, עוד מתחילת לימודי האקדמיים, היא היכולת שלו, כמעט בכל תחום בפילוסופיה, לנסח מסגרת מושגית חדשה, שמצד אחד מיישבת מחלוקות קודמות באמצעות פרשנות מחודשת, ומצד שני מהווה קרקע פורה לפיתוחים עתידיים. במחקרי הנוכחי, אני מיישם תובנות אלו גם לגבי דיונים עכשוויים במטפיזיקה, הודות לזכייה במענק מחקר לארבע שנים מאת הקרן הלאומית למדע (ISF 2907/21).

    פרויקט המחקר נקרא: “Kant’s Regulative Metaphysics” ובו אני מציע פרשנות חדשה לאספקט אחד בשיטתו של קאנט. בהשראת קאנט אני מציע דרך חדשה לאפיין את המשמעות של תאוריות מטפיזיות, תאוריות על המבנה הבסיסי של המציאות, שחורג ממה שאפשר לבסס במדע. תאוריות מטפיזיות הן בעלות משמעות לא משום שהן תיאור של עובדות, אלא משום שהן מביעות קבלה של נורמות רציונליות של מחקר. בדרך זו קאנט מספק פרשנות מחודשת להיסטוריה של המטפיזיקה ומראה שלמרות המחלוקות השונות יש לה גלעין רציונלי אם מבינים שהמחלוקות נובעות מנורמות של הסבר ולא מתיאור של עובדות. כמו כן, אני מציע ליישם תובנות אלה במחלוקות עכשוויות במטפיזיקה ולהראות איך הן נובעות מיישום נורמות שונות של הסבר.

    בכל רחבי העולם פועלים חוקרי קאנט, זוהי קהילה אקדמית פורה מאוד ויש לי שלל שיתופי פעולה בתחום. ממש בעת הזאת אני עמל על ארגונו של כנס בין־לאומי שייערך הקיץ (2023) באוניברסיטת בר־אילן וישתתפו בו מיטב המומחים בתחום מארה"ב ומאירופה ויוקדש לנושא: "האידאות הרגולטיביות של קאנט".

    מעבר למחקר הפילוסופי, או נכון יותר, כדי להעצים את המחקר הפילוסופי, יש לי תוכניות לשלב מחקר בשיטות של מדעי הרוח הדיגיטליים (Digital Humanities) ולנצל לשם כך את ניסיוני בתעשיית ההייטק. יש כאן הזדמנות חדשה ומרגשת מאוד במחקר. מדעי הרוח הדיגיטליים מממשים את מהפכת המידע בחקר מדעי הרוח, כלומר, מפעילים את כוחות המחשוב החזקים (שיטות ניתוח, עיבוד והצגה של מידע) על כמות המידע האדירה ועל מגוון המידע הקיים במדעי הרוח (טקסטים בשפות ובסוגות שונות, תמונות וציורים, מוזיקה, שיחות והרצאות גם הן בשפות שונות ועוד) כדי לערוך מחקר על היקפים חסרי תקדים של מידע. 

     

    קורסים

    מבוא לתולדות הפילוסופיה בעת החדשה מדקארט עד קאנט

    קאנט – ביקורת התבונה הטהורה

    מושג האל בעת החדשה

    הפילוסופיה המעשית של קאנט: מוסר דת והיסטוריה

    ביקורת כוח השיפוט של קאנט

    סוגיות מטפיזיות בעת החדשה

    פרסומים

    1. “Kant’s Regulative Essentialism and the Unknowability of Real Essences”, European Journal of Philosophy (forthcoming).

     2. “Moses Mendelssohn’s Original Modal Proof for the Existence of God” Journal of the History of Philosophy, 61:2 (2023).

     3. “Dialectical Illusion in Kant’s Only Possible Argument” Kantian Review, 25:3 (2020).

     4. “Kant’s Regulative Metaphysics of God and the Lawfulness of Nature” Southern Journal of Philosophy, 57:2 (2019).

     5. “The Relation between God and the World in the Pre-Critical Kant: was Kant a Spinozist?” Kantian Review 21:2 (2016).

     6. “Kant’s Religion and the Reflective Judgment” in Margit Ruffing, Claudio La Rocca, Alfredo Ferrarin & Stefano Bacin (eds.), Kant Und Die Philosophie in Weltbürgerlicher Absicht: Akten des Xi. Kant-Kongresses 2010. De Gruyter. (2013).

    ביקורת ספרים

    7.     Review of Ian Proops, The Fiery Test of Critique: A Reading of Kant's Dialectic (OUP 2021), Archiv für Geschichte der Philosophie (forthcoming)

    8.     Review of Edward Kanterian, Kant, God and Metaphysics: The Secret Thorn (Routledge 2017), The European Journal of Philosophy, 27:3 (2019).

    תאריך עדכון אחרון : 22/05/2023